آدرس: ایران - تهران ، شهرک غرب ، میدان صنعت نبش خیابان سیمای ایران ، مجتمع خرید پلاتین ، طبقه ۴ واحد ۴۴۰ - 09123346650 - 02126764736
کنترل یک هواپیما می تواند لذت پرواز آزادانه با سرعت بالا را در رگ های شما زنده کند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که آرزوی خلبانی و پرواز بر فراز سطح زمین را در دل خود دارند، خرید هواپیمای کنترلی فرصتی برای رسیدن به این آرزوی جذاب و دوست داشتنی خواهد بود. با این وجود، انتخاب یک هواپیما با ویژگی های مناسب برای افراد تازه کار مسئله ساده ای نیست. اگر تاکنون اقدام به خرید این وسیله کرده باشید، به خوبی متوجه منظور ما خواهید شد. خرید هواپیمای کنترلی دشوارتر از خرید هر وسیله کنترل از راه دور دیگری است!
سرعت بالا، عدم امکان باقی ماندن در حالت سکون و همچنین حرکت در سه بعد مختلف، باعث شده تا معیارهای خرید این وسیله به شدت فراوان و پیچیده باشند. هرچند که در هر صورت برای هدایت چنین وسیله ای نیازمند آموزش های خاصی خواهید بود؛ اما توجه به امکانات و سطح کنترل هواپیما نیز در همان مرحله خرید بسیار مهم و حیاتی است. از این رو در این مقاله قصد داریم تا به ارائه راهنمای جامعی برای خرید هواپیمای کنترل از راه دور برای افراد مبتدی بپردازیم. اگر قصد پرواز در آسمان ها با یک هواپیمای کنترل از راه دور را دارید، مطالعه ادامه این مقاله را از دست ندهید!
انتخاب یک هواپیمای کنترل از راه دور مناسب، تأثیر مستقیمی بر روی لذت بردن از آن خواهد داشت چرا که اگر هواپیمای کنترلی شما برای سطح مبتدی مناسب نبوده و یا از کیفیت بالایی برخوردار نباشد، بدون شک از خرید آن پشیمان خواهید شد! پس بهتر است از همان مراحل ابتدایی، در کنار علاقه و شوق خود به هدایت این وسیله، به ویژگی های فنی آن نیز توجه کنید. در ادامه برخی از مهم ترین معیارها در هنگام خرید هواپیمای کنترل رادیویی را به شما معرفی خواهیم کرد.
یک هواپیمای کنترل از راه دور باید از لحاظ شکل ظاهری ثبات خاص خود را داشته باشد. پیکربندی ظاهری ظاهری هواپیمای کنترلی نقش بسیار مهمی در هدایت آن دارد. ممکن است بسیاری از افراد پیش از هر چیزی به زیبایی و سرعت هواپیمای کنترل از راه دور توجه کرده و از نحوه طراحی آن غافل شوند. غافل از این که عدم استفاده از یک طراحی مناسب و مهندسی شده، کنترل آن را به شدت دشوار خواهد کرد.
معمولاً هواپیماهای کنترلی با دو بال طولانی مناسب ترین گزینه برای آموزش هدایت این دستگاه ها هستند. در این دسته از هواپیماها، بال در قسمت بالایی هواپیماها قرار گرفته است. استفاده از این نوع طراحی باعث می شود تا هواپیما پایداری بیشتری در هوا داشته باشد. افزایش پایداری دقیقاً همان چیزی است که یک فرد مبتدی و علاقه مند به آموزش کنترل هواپیماهای کوچک به آن نیاز خواهد داشت.
این دسته از هواپیماهای کنترلی که به اصطلاح با نام High wing شناخته میشوند، به غیر از پایداری بیشتر مزایای فراوان دیگری نیز دارند. با توجه به قرارگیری بدنه در زیر بال، وزن قسمت بدنه باعث تثبیت هواپیما در هوا و کنترل چرخش آسان تر آن می شود. به این معنا که پس از هر بار چرخش زاویه بال ها، وزن بدنه باعث خواهد شد تا با سادگی بیشتری دستگاه را به حالت طبیعی خود و هم تراز با سطح افق بازگردانید. این مسئله در هنگام آموزش بسیار برای شما مفید خواهد بود.
یکی دیگر از نقاطی که در طراحی بدنه نقش مهمی دارد، زاویه بال های هواپیمای کنترل از راه دور است. اگر به این دسته از هواپیماها دقت کنید، متوجه شکل V شکل بال های آن خواهید بود. هرچه زاویه این بال ها بیشتر باشد، کنترل هواپیما ساده تر خواهد بود. البته باید در نظر داشته باشید که این اصل تا زاویه خاصی صادق خواهد بود. دلیل این اتفاق به اثر پاندول باز می گردد. طبق این اصل، هر چه مرکز ثقل نسبت به سطوح بال کمتر باشد، هواپیما دارای ثبات بیشتری خواهد داشت و کنترل از راه دور آن ساده تر خواهد شد. در حالت کلی هواپیماهایی که دارای بال دو سطحی و خمیده ( به اصطلاح dihedral ) هستند، در هنگام چرخش به طرفین با تغییر زاویه، قابلیت کنترل بیشتری را برای شما به ارمغان خواهند آورد.
یکی دیگر از عوامل مهم در هواپیماهای کنترلی، نوع منبع تغذیه آن است. ممکن است شما پیش از این از میان دو گزینه تغذیه موتور سوختی ( مانند احتراق داخلی ) و یا موتور الکتریکی یک گزینه را انتخاب کرده باشید. اما اگر تاکنون به این مسئله فکر نکرده اید، بهتر است با دقت به نقاط قوت و ضعفی که در ادامه مطرح می کنیم، توجه کنید.
در حالت عمومی، هواپیمای کنترلی با موتور الکتریکی برای افراد مبتدی گزینه بسیار مناسبی هستند. این دسته از هواپیماها مقرون به صرفه بوده، نیاز به لوازم جانبی کمتری داشته و سر و صدای کمتری نیز ایجاد می کنند. در نتیجه به سادگی می توانید در محدوده های عمومی که پرواز در آنها مجاز است، از این نوع هواپیما استفاده کنید.
اما هواپیماهای کنترل از راه دور با سوخت احتراقی نیاز به رسیدگی موتور و لوازم جانبی بیشتری دارند. از طرف دیگر هزینه تأمین سوخت این هواپیماها ممکن است مقرون به صرفه نبوده و سر و صدای آنها نیز آزاردهنده باشد. این دسته از هواپیماهای کنترلی به طور کلی بزرگ تر و گران تر از نوع الکتریکی خود هستند. اگر قصد هدایت هواپیمای کنترلی با سوخت احتراقی را داشته باشید، باید در مکان های خاصی اقدام به انجام چنین کاری بکنید. چرا که صدای بلند و گاهی گوش خراش این وسیله می تواند برای سایر مردم آزاردهنده باشد.
اگر از میان این دو نوع منبع تغذیه گزینه خاصی را انتخاب نکرده اید، پیشنهاد می کنیم تا به سراغ مدل الکتریکی بروید. این دسته از هواپیماهای کنترل از راه دور ساده، ارزان، کم سر و صدا و تمیزتر هستند. هدایت این هواپیما برایم مبتدیان لذت بخش بوده و هیچ شکی در این مورد وجود ندارد. اما اگر بوی سوخت احتراقی و سر و صدای هواپیما، حس طبیعی بیشتری به شما می دهد، انتخاب یک موتور سوختی گزینه دلخواه شما خواهد بود.
تعداد کانال ( توابع قابل کنترل )
تعداد کانال یک هواپیمای کنترلی ازجمله ویژگی های مهمی است که انتخاب نامناسب آن باعث از بین رفتن حس لذت و تفریح در هنگام هدایت هواپیما خواهد شد. در حالت کلی هواپیماهای کنترلی که در مدارس پرواز به عنوان یک گزینه تمرینی مورد استفاده قرار می گیرند، اغلب ۳ کاناله هستند. به غیر از این برخی هواپیماهای کنترل از راه دور یک یا دو کاناله نیز در بازار وجود دارند. اما این دسته از هواپیماها بیشتر حالت اسباب بازی گونه داشته و ممکن است برای بزرگسالان چندان جذاب نباشند. یک هواپیمای دو کاناله به سادگی قابل هدایت است؛ اما توانایی کارهایی که می توانید با آن انجام دهید، بسیار محدود خواهد بود.
در نهایت اگر به دنبال چیزی فراتر از یک اسباب بازی هستید و در عین حال نمی خواهید کنترل آن چندان دشوار باشد، یک هواپیمای کنترلی ۳ کاناله دقیقاً همان چیزی است که به دنبال آن هستید. در این مدل از هواپیماهای کنترلی، هدایت سه بخش مهم و اصلی یعنی موتور، بالا برنده ( elevator ) و همچنین سکان ( rudder ) در اختیار کاربر قرار دارد. در برخی از مدل های دیگر نیز به جای سکان، امکان کنترل قسمت متحرک بال هواپیما ( ailerons ) ارائه می شود. در مدل هایی که امکان هدایت سکان وجود دارد، می توانید کنترل بیشتری بر روی پرواز و هدایت هواپیمای خود داشته باشید. از این جهت این مدل ها برای مبتدیان مناسب تر هستند.
با همه این تعاریف، اگر قصد دارید تا با یک هواپیمای کنترل از راه دور ۴ کاناله پرواز کردن را تجربه کنید، هیچ مانعی در مسیر شما وجود نخواهد داشت. این دسته از هواپیماها با گزینه های بیشتر خود، نیاز به مهارت بالایی برای هدایت دارند. اما با این وجود تجربه استفاده و لذت بردن از یک هواپیمای ۴ کاناله می تواند بسیار بهتر و بیشتر از مدل های ۳ کاناله آن باشد. در هواپیماهای چهار کاناله، امکان هدایت و کنترل بر روی موتور، بالا برنده، سکان و قسمت متحرک بال هواپیما به صورت همزمان وجود دارد. هنگامی که شما هدایت این ۴ بخش را به عهده دارید، لازم است تا هماهنگی بین بخش های مختلف را در حین حرکت حفظ کنید. به همین دلیل ممکن است در این مدل از هواپیماها، امکان خودآموزی برای مبتدیان وجود نداشته باشد.
کیت، ARF یا RTF؟
هواپیماهای کنترلی از لحاظ نوع طراحی و اتصالات خود تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند. این مسئله که در اولین هواپیمای خود به دنبال چه مدلی هستید، کاملاً بستگی به ترجیحات شخصی شما خواهد داشت. برای مثال هواپیماهای کیت ( kit ) دار شامل قطعات کوچک و بزرگ فراوانی هستند و اتصال آنها به یکدیگر نیازمند دانش خاصی در این زمینه خواهد بود. اتصال قطعات کیت هواپیمای کنترلی در نوع خود بسیار لذت بخش و هیجان انگیز است. اما باید به این نکته توجه داشت که در چنین مدل هایی علاوه بر نیاز به دانش و مهارت فنی، لازم است تا قطعاتی نظیر ESC، پک باتری و همچنین تجهیزات رادیویی را به صورت جداگانه تهیه کنید. چرا که اغلب کیت ها تنها به ارائه سخت افزار بدنه هواپیما کفایت می کنند.
با این وجود توصیه می کنیم که اگر قصد دارید برای اولین بار پرواز با هواپیمای کنترل از راه دور را تجربه کنید، از این مدل ها استفاده نکنید. چرا که شاید بهتر باشد پیش از آن که ترس شما از سقوط هواپیما و برخورد آن با موانع و فروپاشی قطعات آن از بین برود، از مدل های آماده دیگر استفاده کنید.
یکی دیگر از دسته بندی های هواپیماهای کنترلی، دسته ARF ( به معنای تقریباً آماده پرواز یا Almost Ready to Fly ) هستند. این دسته از هواپیماها در هنگام خرید تقریباً ۹۰ درصد از مسیر آماده سازی خود را سپری کرده اند. تنها کافی است تا موتور، ESC، باتری و تجهیزات رادیویی را به صورت جداگانه تهیه کرده و بر روی آنها تعبیه کنید تا آماده پرواز شوند. به عبارت دیگر در هواپیماهای ARF خبری از دردسر ( و شاید هیجان! ) اتصال قطعات بدنه هواپیما به یکدیگر نیست.
هرچند که در این مدل ها بخش بسیار زیادی از پیش آماده شده است، اما باز هم نیاز به کمی دانش فنی برای اتصال قطعات خواهید داشت. البته دانش مورد نیاز برای تکمیل هواپیمای کنترل از راه دور ARF به هیچ وجه با هواپیماهای کیت دار برابر نخواهد بود!در حالت کلی مدل های ARF برای کسانی که دوست دارند لذت ساخت هواپیما را با کنترل آن ترکیب کنند ( و در عین حال تجربه و دانش زیادی برای اتصال کامل قطعات بدنه آن ندارند)، یک گزینه مناسب و سرگرم کننده خواهد بود.
سومین دسته از هواپیماهای کنترل از راه دور، هواپیماهای RTF ( آماده پرواز یا Ready To Fly ) هستند. اگر هدف شما از خرید هواپیمای کنترلی صرفاً پرواز و لذت بردن از هدایت آن است، دسته RTF بهترین گزینه خواهند بود. در این دسته از هواپیماها تمام بخش های الکتریکی ( موتور و تجهیزات رادیویی ) به صورت آماده و نصب شده وجود دارند. در نتیجه شما تنها وظیفه مونتاژهای اولیه ( نظیر اتصال بال به بدنه )، شارژ باتری و نصب فرستنده در محل مخصوص آن را به عهده خواهید داشت.
با یک انتخاب مناسب، همیشه در اوج بمانید.
در این مقاله به بررسی قسمت ها و معیارهای مهم و اصلی در خرید هواپیمای کنترلی پرداختیم. همان طور که مشاهده کردید، خرید یک هواپیمای کنترل از راه دور بسته به میزان مهارت و تجربه شما می تواند بسیار متفاوت باشد. برخلاف سایر لوازم کنترل از راه دور مانند ماشین یا قایق کنترلی، هواپیماهای کنترل از راه دور در سه جهت مختلف و با سرعت بالایی حرکت می کنند و همین مسئله باعث شده تا توجه به انتخاب یک گزینه صحیح برای جلوگیری از ایجاد خسارت و افزایش لذت پرواز بسیار اهمیت داشته باشد.
موارد مختلفی از جمله پیکربندی و شکل ظاهری، نوع منبع تغذیه، تعداد کانال های کنترلی و همین طور نوع اتصالات بدنه، معیارهایی هستند که چه یک فرد حرفه ای و چه یک شخص مبتدی در هنگام خرید این وسیله باید مورد توجه قرار دهد. در نهایت امیدواریم تا با مطالعه این مقاله، به اطلاعات مورد نیاز خود دست یافته و با یک انتخاب مناسب، همیشه در اوج بمانید!
با اقتباس از وبسایت rc airplane world